瀏覽: 617|回覆: 12

其實FIFA沒規定要播國歌

[複製連結]

註冊用戶

【港足.博評】噓國歌禁之不絕 其實FIFA沒規定要播國歌
https://www.hk01.com/01博評-Sports/124102/-港足-博評-噓國歌禁之不絕-其實FIFA沒規定要播國歌

開宗明義,各位必須釐清一個鐵一般的事實。在國際足壇,我們是「香港隊」,不是「中國香港隊」,千萬不要被 CCTV 5 與中國傳媒誤導。
別看輕沒有「中國」兩字的重要,是「香港代表隊」非「中國香港代表隊」,意味着隊伍代表着的,並非含有「一國兩制」意味的香港,而是能夠抽離「中國」的一國元素的代表隊。沒有了這個沉重的政治負擔,「香港代表隊」選曲是自家的事,就沒有選擇以中國國歌的必要性。
國際足協對成員們的選曲並無特別限制,同是在英國國土,蘇格蘭代表隊播的不是《God Save the Queen》而是《Flower of Scotland》,威爾斯代表隊播的是《Old Land of My Fathers》,光從選曲上,就看到他們知道自己並非代表「英國蘇格蘭」或「英國威爾斯」在球場上奔跑,僅僅只是代表自己地區而戰。
每次球迷噓國歌後,看見足總梁孔德受訪時苦口婆心,不敢得罪球迷,又怕得失「主人」的為難,真是「心生不忍」。以一曲《獅子山下》代替《義勇軍進行曲》,不但替你們主子保着面子,不必中國國歌再在球場上被侮辱一番,同時又在精神層面上,滿足香港人的心理訴求,何樂而不為呢?

註冊用戶

就算FIFA 冇一定要播國歌,有邊個夠胆改,幾多人同大陸有生意來往,說句真心話都怕。只要有人噓,不論一千好,一百好,少至一個都好,建制派一定出黎搞大佢,噓既人只會繼續噓。

註冊用戶

本主題最後由 關二哥 於 2017-10-9 20:34 編輯

一早話咗應該制訂港隊隊歌
http://www.goalgoalgoal.com/n/fo ... read&tid=205748

註冊用戶

就算FIFA 冇一定要播國歌,有邊個夠胆改,幾多人同大陸有生意來往,說句真心話都怕。

用強權去禁言的政權,不得人心。

註冊用戶

咁撚ON9啦, 邊個會敢改... ON99

註冊用戶

很多忽然光頭西幻想緊FIFA會為咗佢地會係比赛前取消國歌環節,呢班曚L長期话係小朋友玩賓洲年代,根本不值一題。

註冊用戶

其實球迷圈/反共撚/熱狗也沒規定一定要噓國歌 ..

ON99啦樓主, ON撚9

註冊用戶

石7刀 發表於 2017-10-10 07:36
很多忽然光頭西幻想緊FIFA會為咗佢地會係比赛前取消國歌環節,呢班曚L長期话係小朋友玩賓洲年代,根本不值 ...

我光頭西球迷有正義的信念, 我絕對相信 FIFA 會為香港光頭西球迷改變, 只要有信念, 正義始終站在噓國歌這一邊.

我們應該發起行動, 全港拒買 FIFA18, 以抵制 FIFA, 令佢地屈服於我等淫威之下.

利申, 我唔係五毛
Time flies like an arrow; fruit flies like a banana

註冊用戶

國際足協對成員們的選曲並無特別限制,同是在英國國土,蘇格蘭代表隊播的不是《God Save the Queen》而是《Flower of Scotland》,威爾斯代表隊播的是《Old Land of My Fathers》,光從選曲上,就看到他們知道自己並非代表「英國蘇格蘭」或「英國威爾斯」在球場上奔跑,僅僅只是代表自己地區而戰。

註冊用戶

呢首代可代表港兄LMF   好波:  演唱 各位同學 快同我乖乖坐返 今日題目係 「賭波應否合法化?」 全場共九十分鐘 唔洗心急 慢慢 你自己盡情發揮  ★MC Yan: 唉 賭波 應否合法化 倒米 又應否合法化 打茅波 又點樣合法化 少林踢波班 就應該最化  各位先生女士大人細路哥 二零零二又踢返場茅波 個好波之人做開球禮 上海定係大連北方佳麗  不過呢個大球場 保養認真曳 係咁咦 就己經踢到一腳係泥 觀眾席上面 幾萬個粗口仔 唔駛綵排 都一齊圍威喂  正所謂本地薑 未必好砌 本地波 又真係幾難睇 你睇隊'港聯'外勞比例 已經遠遠超出市民古計 世界排名卒之升到百幾位 件波衫都仲係核突設計 更多更詳盡歌詞 在 ※ Mojim.com 魔鏡歌詞網  咁渣都打假波 竟然仲有人制 國際邀請賽 你淨係二仔底  ★LMF: 嘩 任人魚肉 亂咁買 班友仔又嗌錯曬 睇波最好玩 就係一棚人一齊 炒蝦拆蟹 任人魚肉 亂咁買 班友仔又嗌錯曬 唔得 照買 唔得 照溢  ★Yan: 開波呢個就已經低縛鞋帶 個又整親 又話比人踩 埋邊個執波仔又向球證投訴 話上面個阿伯嘮嘈 掟水樽落佢度  咦 邊個落場 個個喊住要 咁多個球員之中 呢個都算無運 本地最「傑」運動員 一定有佢份 球證俾球員柄 我問你去邊道  同隊班霸鬥波 千祈咪省到頭 踢完去骨 淨係Tips都幾舊油 叫個軍醫做事 佢又走去護士 要形容呢個現場 咪就係得一個「亂」字  香港一定得 你咪呃仔 聽講個勢 甲組都渣過丙組仔 你係有心搞 自然就多人睇 個球場唔係淨係用唱歌仔

快速回覆 返回頂部 返回列表